zorg

Al in 2004 deed ik (als freelancer) de eindredactie van het blad Global Medicine: een magazine in het Engels, voor en over internationale geneeskundestudenten. Tussen 2012 en 2015 verzorgde ik in dienst van het AMC de eindredactie van het medisch onderwijsblad Discours. De afgelopen jaren heb ik (wederom als freelance journalist) artikelen geschreven voor de AMC-bladen Status, AMC-magazine en Discours, het Amsterdam UMC-blad DNA en het LUMC-magazine.

nieuw operatiecomplex LUMC

Voor LUMC Magazine, het blad van het Leids Universitair Medisch Centrum, heb ik begin 2019 een bezoek gebracht aan het operatiecomplex. Diederich Cornelisse, manager van het OK-centrum, vertelde daar over de nieuwe operatiekamers die in 2024 klaar moeten zijn.
Lees het interview voor LUMC Magazine

patiënt introduceert nieuwe hartingreep

Zo vaak gebeurt het niet dat een patiënt een nieuwe medische ingreep introduceert. Een patiënt met het syndroom van Marfan nam zelf contact op met Britse artsen over de PEARS-procedure, waarbij de aorta wordt verstevigd met een soort netje. Die artsen schakelden vervolgens AMC-hartchirurg Dave Koolbergen in, die de eerste PEARS-behandeling in Nederland mogelijk maakte. Ik sprak Koolbergen en de patiënt en schreef een artikel voor de website van het AMC.

hiv en tbc in Afrika

Hiv en tuberculose gaan in zuidelijk Afrika vaak samen, blijkt uit onderzoek van infectioloog en epidemioloog Sabine Hermans. Ik sprak haar bij het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), voor een magazine over hiv en aids.
Bekijk het interview voor de Aidsspecial

weerbare arts-assistenten

Arts-assistenten in opleiding krijgen in het ziekenhuis regelmatig te maken met lastige situaties. Door een goede communicatie naar patiënten, supervisoren en collega’s zijn die situaties vaak goed op te lossen. Het Amsterdam UMC helpt aiossen hierbij met de COSTA-training. Voor het Amsterdam UMC-blad DNA schreef ik een artikel over deze training.

met de teletijdmachine naar de tropen

Kinderintensivist Job Calis en kinderarts-neonatoloog Tessa de Baat werkten in 2018 een jaar lang in een ziekenhuis in het Afrikaanse land Malawi. Ze zetten daar een nieuwe intensive care-unit voor kinderen op en genoten met hun dochters van het Afrikaanse leven. Ik interviewde hen voor het AMC-blad Status.
Lees het interview